byNubian over de Nacht van de duisternis
Op 14 oktober doven we voor één nacht de lichten.
Te vaak verkeerd verlicht
Gebouwen zijn de grootste energieverslinders: 40% van onze energie wordt gebruikt voor verlichting, verwarming, koeling en behandeling van luchtkwaliteit van gebouwen. Ter vergelijking: de transportsector neemt 28% voor zijn rekening, de industrie 32%. De juiste verlichting van een gebouw speelt een belangrijke rol voor een optimaal energieverbruik. Er wordt nog te vaak en verkeerd verlicht. We kennen allemaal het fenomeen van het verlichten van een ganse verdieping van een kantoorgebouw terwijl er nog maar in enkele burelen mensen aan het werk zijn. Dit leidt tot onnodige energieverspilling.
Impact van verlichting
Meer en meer studies brengen aan het licht wat de impact van verlichting betekent voor het bioritme van de mens, dieren en planten. VRT Nieuws publiceerde onlangs een artikel over het effect van verlichting op het werk. In de Sint-Jozefskliniek in Izegem startte een project rond het vertragen van dementie dankzij een aangepaste lichtkleur.
(R)Evolutie in de ‘slimme’ verlichtingssector
Binnen de verlichtingssector is niet enkel de omschakeling van traditionele verlichting naar energiebesparende LED-verlichting aan de gang, op het vlak van digitalisering van verlichting staan we aan het begin van een revolutie. Binnen de ‘smart buildings’ is er nood aan nieuwe ‘slimme’ technologieën en ‘slimme’ verlichting die volledig geautomatiseerd kan worden en in verbinding staat met het Internet of Things. Hoe beter we verlichting kunnen afstemmen op het gebruik, hoe lager de kosten voor het gebouw en hoe hoger het comfort voor de gebruiker.
Bovendien zorgt deze slimme technologie ook in de openbare verlichting voor nieuwe mogelijkheden: in de verlichtingsarmatuur kunnen extra sensoren geplaatst worden die de temperatuur, vochtigheid, lawaai of CO2-uitstoot meten, die verkeersdichtheid of andere data doorgeven. byNubian is specialist in het capteren, opslaan en analyseren van al deze data van gebouwen en sensoren. Binnen de Cluster Groen Licht Vlaanderen werken we samen met bedrijven uit de verlichtingssector aan een meer duurzame en comfortabele verlichting. Laten we in afwachting daarvan morgenavond voor één nacht alle lichten doven, slaapwel!